Vakantiegeld

Momenteel is het gebruiken van vakantiegeld voor andere doelen dan vakantiegeld een heel hot topic. Komende week ontvangen miljoenen Nederlanders die in loondienst zijn, weer hun vakantiegeld. Zo had het RTL Journaal van 21 mei er een reportage over, en kun je er ook veel over in kranten en op Internet vinden.

Er wordt vaak geroepen: ik heb bewind, dan wordt mijn vakantiegeld afgepakt. Maar is dit wel zo?

Voor velen betekent dat snel boeken voor een vakantie naar Frankrijk, Griekenland of de camping in Nederland. Voor veel anderen houdt het in dat er weer geld is om de rekeningen te betalen.

Om te beginnen: vakantiegeld is er maar voor een deel van de mensen die beschermingsbewind hebben. Je moet er voor in loondienst zijn, en dit geldt dus niet voor zzp'ers.
Als u vakantiegeld krijgt: bij beschermingsbewind wordt het verdiende vakantiegeld bij een deel van de mensen gedeeltelijk gebruikt om de schulden versneld af te lossen. Het verwachte vakantiegeld, dat tot het vaste loon behoort, wordt meegerekend bij het vrij te laten bedrag, zodat mensen onder bewind in ieder geval een deel van hun vakantiegeld aan vakantie of andere zelf te bepalen doelen kunnen uitkeren.

Natuurlijk helpt het om te praten met de beschermingsbewindvoerder om te zien of het mogelijk is om het vakantiegeld geheel te gebruiken.
 
Heeft u een bewindvoerder voor schuldsanering, dan kunt u er vanuit gaan dat het vakantiegeld geheel wordt gebruikt om schulden te betalen. Daar zit een verschil in met beschermingsbewind.

Conclusie: een gedeelte van het vakantiegeld wordt bij beschermingsbewind meestal gebruikt om schulden af te lossen. Dat hangt af van geval tot geval en gaat u er over in gesprek met uw bewindvoerder! Bij schuldsanering kunt u er helaas van uit gaan dat u geen vakantiegeld zult zien.

Kantoor mr. Van Gils biedt professionele beschermingsbewindvoering. Onze twee bewindvoerders, een econome en een jurist, zijn benoembaar in heel Nederland en richten zich vooral op Brabant. Er is nog ruimte voor nieuwe klanten. Neem contact met ons op.